Desfacerea căsătoriei cetăţenilor români prin procedura notarială
Potrivit articolului 375 din Codul Civil, notarul public este competent să constate divorțul prin acordul soților și să elibereze certificatul de divorț, indiferent dacă există sau nu copii minori născuți din căsătoriei, din afara căsătoriei sau rezultați din adopție.
Notarul public competent pentru desfacerea căsătoriei prin divorţ va fi cel dintâi sesizat, care îşi desfăşoară activitatea în circumscripţia judecătoriei unde se află ultima locuinţă comună a soţilor sau locul încheierii căsătoriei. Dovada ultimei locuinţe comune a soţilor se va realiza fie prin actele de identitate ale soţilor, din care rezultă domiciliul comun sau reşedinţa lor comună, sau, dacă nu se poate face dovada în acest fel, prin declaraţie pe propria răspundere, autentică, a fiecăruia dintre soţi, din care să rezulte care a fost ultima lor locuinţă comună, chiar dacă în cartea de identitate figurează un alt domiciliu. Despre declaraţiile soţilor se va face menţiune în încheierea de admitere a cererii de divorţ.
La depunerea cererii de divorţ la notariatul din Piata Victoriei, soţii se pot prezenta personal sau pot fi reprezentaţi prin mandatar împuternicit în baza unei procurii atentificate de către notarul public sau persoanele competente din cadrul Consulatului/Ambasadei României. În cadrul divorţului cu minori, procura trebuie să cuprindă acordul părintelui cu privire la numele de familie pe care soții doresc să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței minorilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.
Notarul public din cadrul biroului notarial Bucuresti va înregistra cererea de divorţ şi va acorda un termen de reflexie de 30 de zile, termen care se va calcula conform dispoziţiilor prevăzute de Codul de procedură civilă. La expirarea termenului de reflexie, soţii trebuie să se prezinte personal la notariatul din Piata Victoriei, prezenţa acestora în această etapă fiind obligatorie, deoarece înainte de a continua procedura, notarul public are obligaţia de a verifica dacă soţii stăruie în divorţ şi consimţământul lor este liber şi neviciat, în caz contrar, va elibera o încheiere de respingere a cererii de divorţ.
Amânarea termenului de divorţ ar putea interveni numai din motive procedurale, cum ar fi neîntocmirea raportului de anchetă psiho-socială sau/şi imposibilitatea audierii minorului şi nicidecum pentru motive imputabile unuia dintre soţi.
În cazul în care există copii minori rezultați din căsătorie, din afara căsătoriei sau din adopție, acordul soților trebuie să se realizeze în mod obligatoriu, cumulativ, cu privire la toate aspectele referitoare la:
- Numele de familie pe care soții doresc să îl poarte după divorț
- Exercitarea autorității părintești de către ambii părinți
- Stabilirea locuinței minorilor după divorț - dacă din căsătorie au rezultat mai mulți minori, este posibil ca locuința acestora să fie stabilită la fiecare dintre părinți. De exemplu, în cazul căsătoriei din care au rezultat doi minori, este posibil ca un copil să locuiască la mamă, iar celălalt, la tată. În acest caz se vor efectua două anchete psiho-sociale.
- Modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și
- Stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.
Notarul public din cadrul biroului notarial Piata Victoriei va lua act de acordul soţilor cu privire la elementele mai sus menţionate prin autentificarea unei convenţii la data constatării divorţului şi eliberării certificatului de divorţ, convenţie care va fi menţionată atât în încheierea de admitere a cererii de divorţ, cât şi pe certificatul de divorţ.
În acest sens, pentru a lua act de înțelegerea soților cu privire la raporturile dintre ei și copiii lor minori, notarul public din cadrul biroului notarial Piata Victoriei, va solicita un raport de anchetă psiho-socială asupra acestei înțelegeri, raport care se realizează de către autoritatea tutelară, până la reglementarea organizării și funcționării instanței de tutelă. Dacă din raportul de anchetă psihosocială rezultă că acordul soților privind elementele mai sus menționate nu este in interesul minorilor, notarul public va emite o încheiere de respingere a cererii de divorț și va îndruma soții să se adreseze instanței de judecată.
În această procedură, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. De asemenea, notarul public din cadrul biroului notarial Piata Victoriei poate asculta şi copilul care nu a împlinit această vârstă dacă consideră că acest lucru este necesar pentru soluționarea cauzei. Această procedură are, conform doctrinei, rolul de a informa copilul cu privire la consecințele oricăror decizii care îl privesc și de a-i oferi posibilitatea de exprimare a opiniei cu privire la acestea. În cazul în care ascultarea minorului nu poate avea loc din cauza bolii/sindromului care face imposibilă orice formă de comunicare cu acesta, se va prezenta notarului public din cadrul biroului notarial Piata Victoriei și un certificat medical, notarul public urmând să pronunțe divorțul dacă restul condițiilor mai sus amintite sunt îndeplinite, menționând faptul că audierea nu a putut avea loc din cauza bolii/sindromului.
În ceea ce privește obligația de întreținere ce revine părinților, această obligație este comună, părinții fiind obligați solidar să asigure întreținerea copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, educației, învățătuii și pregătirii profesionale.
In această materie, un aspect important îl reprezintă faptul că părinții nu sunt ținuți să asigure întreținerea în mod egal, ci proporțional cu veniturile și bunurile pe care le dețin, așa cum prevede și articolul 527 Cod civil.
Regula în materie este aceea că obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională. În mod evident, părintele la care copilul va avea domiciliul va executa obligația de întreținere, în general, în natură.
În ceea ce privește părintele separat de copil care se află în imposibilitatea de a executa obligația de întreținere în natură, va putea, subsidiar, să presteze obligația sub forma unei sume de bani. In acest din urmă caz, Codul Civil prevede faptul că întreținerea se stabilește până la o pătrime (1/4) din venitul lunar net pentru un copil, până la o treime (1/3) din venitul lunar net pentru doi copii și până la o jumătate (1/2) pentru trei sau mai mulți copii. Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, conform legii, nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al celui obligat. Acestea reprezintă limitele legale maxime prevăzute de lege.
Întreținerea se poate executa prin plata unei pensii fie ca sumă fixă, fie printr-o cotă procentuală din venitul lunar net al părintelui debitor. Prin natura sa, obligația de întreținere se stabilește și se execută prin prestații periodice, la termenele convenite de părți, însă nu este exclus, ca prin convenția părților pensia de întreținere să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreținere ale minorului pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreținerea, în măsura în care debitorul acesteia are mijloacele necesare acoperirii acestei obligații.
Părintele nu poate renunţa la întreţinerea ce se cuvine copilului său minor din partea celuilalt părinte, pentru că acest drept aparţine copilului, drept urmare, nefiind al său, părintele nu poate dispune de el.
De altfel, potrivit articolului 515 Cod civil, nimeni nu poate renunţa pentru viitor la dreptul său de întreţinere, deci nici copilul ajuns la majorat nu o va putea face dacă, de exemplu, după această data îşi va continua studiile.
După eliberarea certificatului de divorţ, notarul public din cadrul biroului notarial Piata Victoriei are obligaţia de a comunica certificatul de divorţ tuturor autorităţilor competente. De asemenea, despre desfacerea căsătoriei se va face menţiune şi pe certificatul de căsătorie care se reţine în original la dosarul de divorţ până la împlinirea termenului de reflexie acordat soţilor.
Actele necesare în cadrul procedurii divorţului pe cale notariale, în original sunt următoarele:
- Certificatul de căsătorie
- Certificatele de naştele ale soţilor
- Certificatul de naştere al minorului
- Actele de identitate ale soţilor.
Ultimele articole
Desfacerea căsătoriei cetăţenilor români prin procedura notarială
Potrivit articolului 375 din Codul Civil, notarul public este competent să constate divorțul prin ...
24.09.2019Contractul de dare in plata incheiat in baza Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite
Daca sunteti in cautarea unui notar public Bucuresti, in vederea autentificarii unui contract de dar...
24.09.2019